Działka, na której została zaplanowana inwestycja znajduje się w dość gęsto zabudowanym centrum Dąbrowy Górniczej. Okoliczna zabudowa to głównie domy jednorodzinne, dwu- lub trzykondygnacyjne, o prostych, sześciennych formach oraz jednolitych materiałach na elewacjach. Głównym założeniem projektowym było dopełnienie istniejącej, sąsiedniej zabudowy poprzez zaprojektowanie trzech budynków w zabudowie szeregowej.

Segmenty mają formę prostych sześcianów, które zostały ułożone kaskadowo względem siebie uzyskując dynamiczną formę przestrzenną. Forma zabudowy dzieli przestrzeń na część publiczną i prywatną. Od frontu budynki tworzą zwartą i harmonijną elewację wpisującą się w spokojny charakter dzielnicy. Oddzielona od ulicy część ogrodowa daje poczucie prywatności. Lukarny oraz duże przeszklenia od strony zachodniej pozwalają nie tylko wprowadzić odpowiednią ilość światła do przestrzeni mieszkalnych, ale również zapewniają widok na strefę ogrodową.