Dom na skarpie Malinowice

Spadzisty teren działki podyktował formę budynku, stąd w rezultacie powstał projekt niejednolitej bryły wpisującej się w skarpę. Osadzenie domu częściowo w terenie zapewniło wyraźne podzielenie domu na strefę dzienną i nocną. W parterze ulokowano sypialnie oraz strefę techniczną. Na piętrze znajduje się część wejściowa i garaż oraz przestronna otwarta kuchnia z jadalnią i pokojem dziennym, a także łazienka i gabinet. Liczne przeszklenia zapewniają kadrowanie widoków na okoliczną naturę i duży niezabudowany teren, a taras i łagodne zejście do ogrodu umożliwiają pełne wykorzystanie walorów działki. Celowo ograniczona paleta kolorów oraz materiałów, takich jak drewno, biel oraz beton zapewniają ostateczny charakter budynku i są konsekwencją przyjętych założeń projektowych.

  • Rok: 2019/ Realizacja: 2020
  • Powierzchnia: 210 m2
  • Inwestor: prywatny