Działka, na której został zaprojektowany budynek znajduje się w Wojkowicach Kościelnych na łagodnym południowym wzniesieniu, z którego rozpościera się widok na okoliczne łąki oraz lasy.

Uwzględniając walory biologiczne – zieleń oraz naturalne światło, budynek z założenia miał stać się  otwarty na zieleń oraz zapraszać ją do wnętrza najbardziej, jak to możliwe. A jednocześnie, mając na uwadze powstającą w sąsiedztwie zabudowę, stworzyć bezpieczną oraz prywatną przestrzeń dla przyszłych mieszkańców.

Kolorami dominującymi na elewacji budynku będzie gładki biały tynk oraz deska wypalana tradycyjną japońską techniką Shou Sugi Ban tworząc jednocześnie solidną, a zarazem kontrastową elewację.  

Mając na uwadze wszystkie czynniki zewnętrzne, budynek został zaprojektowany jako klasyczna forma podzielona na część mieszkalną oraz techniczną. Elewacja części mieszkalnej od strony południowej – ogrodu, została przełamana charakterystycznym podcieniem, który ma spełniać funkcję wprowadzenia zieleni i światła do pomieszczeń oraz stworzyć otwarty zadaszony taras. Dzięki zadaszonej części tarasu i dużym przeszkleniom mieszkańcy mogą powiększyć swój pokój dzienny tworząc nie ograniczoną przestrzeń.