W dobie pandemii pragniemy znaleźć trochę oddechu i przestrzeni. Czas ten pokazał nam, jak mocno szukamy bezpiecznej przestrzeni dla siebie i całej rodziny. Projekt zakładał budowę 4 budynków w zabudowie bliźniaczej na dwóch sąsiadujących ze sobą działkach. Lokalizacja inwestycji to podmiejska przestrzeń pełna zieleni oraz widoków na okoliczne lasy, z dala od wielkich osiedli czy miejskiego zgiełku. Główną ideą było stworzenie alternatywy dla małych, ciasnych mieszkań. Ważne było, by każda z przestrzeni była doświetlona w jak najbardziej efektywny sposób, dlatego wejścia do budynków zostały zaprojektowane od północy, natomiast przestrzenie dzienne od południa. Segmenty zostały zaprojektowane na planie prostokąta, gdzie postawiono przede wszystkim na funkcjonalność obiektu oraz jego mobilność konstrukcyjną w szybko zmieniającej się przyszłości. Każdy budynek składa się z dwóch brył, z czego wyższa to część mieszkalna, natomiast niższa to przestrzeń techniczna. Niższe moduły budynków pełnią funkcję izolacji akustycznej pomiędzy budynkami. Parter to przestrzeń w pełni mobilna do aranżacji, którą możemy całkowicie otworzyć lub w przyszłości wydzielić z niej pomieszczenie na gabinet lub dodatkowy pokój. Piętro pełni funkcję nocną, którą dowolnie możemy dostosować do własnych potrzeb wydzielając odpowiednie dla siebie pomieszczenia i ich wielkości.

  • Rok: 2021
  • Inwestor: prywatny